Mezőgazdasági termelés

Az elmúlt héten az európai bárányárak kis mértékben csökkentek, ugyanakkor a piacok továbbra is erősek maradtak.


A juhhús iránti kereslet számos tagállamban enyhült az elmúlt hetekben, azonban a kínálat − a korábbi hetekhez hasonlóan − továbbra is szűkös maradt, mely az árakat történelmileg nagyon magas szinten tartja.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. szeptember 13-án záródó, 37. héten 591,9 euró/100 kg volt, ami 0,4 %-os csökkenést jelent az héttel korábban rögzített (594,5 Euró/ 100 kg) értékhez képest. Ez az érték azonban továbbra is az idén jelentett harmadik legmagasabb heti ár, amely mintegy 16 %-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Az EU piacán az Egyesült Királyságból származó behozatalra vonatkozó korlátozások 2021. január 1-jétől történő bevezetésének veszélye továbbra is fennáll, mivel úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságnak az egységes piacról megállapodás nélküli kilépésének kockázata egyre nő.

A „no deal" Brexit az EU-vámok teljes bevezetését vonná maga után az Egyesült Királyságból történő bárányhús-behozatalra, és akár az állatállományok behozatalának ideiglenes blokkolását is előidézheti, ha az Európai Bizottság a megegyezés nélküli kilépést követően késedelmesen veszi fel az Egyesült Királyságot az úgynevezett harmadik országbeli engedélyezett beszállítók listájára.


Forrás: Agribusiness – European lamb prices lower, but market remains tight by Chris Horseman – Borovka Zsuzsa/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése