Az éghajlatváltozás hátterében álló üvegházhatású gázok (ÜHG) növekvő légköri koncentrációja az agrárgazdaság egyik legösszetettebb kihívásává vált. Míg a jelenség energetikai és földhasználati vonatkozásai jól ismertek, a vízgazdálkodás szempontjából jelentkező hatások kevésbé kerültek reflektorfénybe, pedig a hidrológiai ciklusra gyakorolt változások közvetlenül meghatározzák a mezőgazdasági termelés jövőbeni biztonságát.
A víz eloszlásának, minőségének és hozzáférhetőségének átalakulása különösen sérülékennyé teszi a mezőgazdasági termelőket, ezért a vízgazdálkodási szempontú klímaalkalmazkodás stratégiai jelentőségű feladat.
Üvegházhatású gázok szerepe a hidrológiai ciklus átalakulásában
Az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) legfrissebb értékelései szerint az ÜHG-kibocsátás növekedése közvetlenül erősíti a légkör hőmérsékletének emelkedését, ami felgyorsítja a vízkörforgalom működését. A magasabb hőmérséklet fokozza a párolgást a talajból, vízfelületekről és a növényzetből, ezáltal növeli az atmoszférikus vízgőz mennyiségét — amely egyben maga is erőteljes üvegházhatású gáz.
A légköri vízgőz növekedése szélsőségesebb csapadékhullást eredményez, amely Magyarországon egyszerre járhat hosszan tartó aszályokkal és villámárvizekkel. A szélsőségek váltakozása különösen megterhelő az agrárium számára, mivel a vízellátás biztonsága csökken, a talajvízszint ingadozása fokozódik, és nő a talajerózióval kapcsolatos kockázat.
A mezőgazdasági vízgazdálkodás sérülékenysége
A mezőgazdaság egyszerre elszenvedője és okozója az ÜHG-kibocsátásnak. Működése szempontjából meghatározó tényező a víz elérhetősége, így különösen érzékenyen reagál a hidrológiai ciklus átalakulására. Az aszályok gyakoriságának növekedése egyre több térségben teszi szükségessé az öntözésfejlesztést, miközben a felszíni vízkészletek és a talajvíz utánpótlódásának csökkenése korlátozza az öntözhető területek bővíthetőségét.
A vízgazdálkodás és az ÜHG-kibocsátás kölcsönhatása
A vízgazdálkodási beavatkozásoknak saját ÜHG-profilja is van. A szivattyúzás, vízátvezetés és öntözőrendszerek energiaigénye növelheti a mezőgazdasági vállalkozások karbonlábnyomát, amennyiben az energiát fosszilis forrásból nyerik. Ezzel szemben a talajnedvesség megőrzését segítő vízgazdálkodási technikák (pl. mulcsozás, talajtakarás, talajszerkezet-javítás) akár csökkenthetik a mezőgazdaság ÜHG-kibocsátását azáltal, hogy mérséklik a talaj szénvesztését és csökkentik a szükséges energetikai ráfordításokat. A hazai vizes élőhelyek és szerves talajok kezelésében alkalmazott vízborítási technikák szintén hatással vannak a metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátásokra.
Adaptáció és mitigáció
A mezőgazdaság jelenleg az üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 20%-áért felelős, azonban a kibocsátás csökkentése a termelés sajátosságai miatt jóval összetettebb, mint más ágazatokban, így aránya a jövőben akár 50%-ra is emelkedhet. Éppen ezért kiemelten fontos a szemléletváltás, mivel a hagyományos gazdálkodási gyakorlatok már nem képesek megfelelően kezelni a klímaváltozás és a talajromlás egyre sürgetőbb kihívásait. Új megközelítésekre van szükség, amelyek a rövid távú termelési célok helyett a hosszú távú fenntarthatóságot és a természeti erőforrások megóvását helyezik előtérbe.
A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik mind az alkalmazkodásban, mind az ÜHG-kibocsátás csökkentésében. A legfontosabb irányok:
Carbon farming
A carbon farming, azaz szénmegkötő gazdálkodás olyan mezőgazdasági gyakorlat, amely a talajban vagy növényekben köti meg a szén-dioxidot a légkörből, és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A karbongazdálkodás a vízgazdálkodás szempontjából is kiemelt jelentőségű, mivel a talaj szervesanyag-tartalmának növelése nemcsak a szénmegkötést fokozza, hanem jelentősen javítja a talaj vízmegtartó képességét is. A magasabb humusztartalmú talaj jobban ellenáll az aszálynak és a szélsőséges csapadékviszonyoknak, mérsékli a felszíni lefolyást és csökkenti az eróziót, így stabilabb vízháztartást biztosít a mezőgazdasági területeken. A karbongazdálkodási gyakorlatok – például a takarónövények használata, a minimális talajbolygatás vagy az állandó növénytakaró fenntartása – olyan komplex előnyöket nyújtanak, amelyek egyszerre támogatják a klímavédelmi célokat és a fenntartható vízgazdálkodást.
Tájléptékű vízvisszatartás
A természetes vízmegtartó megoldások (NWRM) olyan beavatkozások gyűjtőfogalma, amelyek a víz megtartását, a víz körforgásának természetes folyamatokra épülő javítását és az ökoszisztémák ellenállóbbá tételét célozzák. Ide tartoznak többek között a talaj szervesanyag-tartalmát növelő művelési módok, a vízfolyások természetes mederalakulatainak helyreállítása, a vizes élőhelyek rehabilitációja vagy a természetközeli árvízkezelési megoldások. Az NWRM intézkedések a mezőgazdaságban különösen értékesek, mert egyszerre javítják a talaj vízmegtartó képességét, csökkentik a szélsőséges vízháztartási helyzetek (aszály, belvíz, villámárvizek) kockázatát, valamint növelik a táj karbonmegkötő potenciálját és biodiverzitását.
Energiahatékonyság és megújuló energia integrálása
A vízgazdálkodási beavatkozások, például az öntözőrendszerek energiaigénye jelentősen csökkenthető napelemek vagy más megújuló energiaforrások alkalmazásával, így a vízgazdálkodás nemcsak alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, de hozzájárul a kibocsátások mérsékléséhez is.
Precíziós vízgazdálkodás
Az érzékelőkön, távérzékelési adatokon és talajnedvesség-monitoringon alapuló, optimalizált vízgazdálkodás csökkenti a vízfelhasználást és az energiaigényt.
NAK / Pók Zóra
















